There was an error in this gadget

Saturday, January 1, 2011

cublek-cublek suweng



Cublak-cublak suweng
suwenge ting gelenter
Mambu ketudhung gudhel
Pak Gempong lera lere
Sapa ngguyu ndelikake
Sir sir pong dele gosong
Sir sir pong dele gosong

Kelibat

kenapa lah aku suka buat cerita-cerita mcam ni time dekat-dekat maghrib, kul 3-4pagi.....
saja cari pasal?padan lah muka aku!
baru je tadi nak curi2 masa type cerita ni, tegah dok mengenang cerita2 lama....
ZASSS.....bayang2 hitam secara sopan lalu atau kepala aku...
sebab nak kata lampu kalimantang ni berkelip...mesti dia berkelip2
tapi ni bayang2 benda tu nampak bergerak lalu kat meja pc dan lantai opis ni..

opis ni lokasi dia kat bawah tanah..ala2 basement opis la..
2-3 hari lepas staff aku mencicit lari naik tangga sebab dia kata shelving kat bawah ni tetiba je bergegar..
2-3 minggu lepas, duit dalam peti besi ni tetiba je kurang..
malam sebelum balik staff yang bertugas dah kira ngan saksi..semuanya cukup
esok pagi aku kira kurang pulak...
dah puas aku tanya semua orang dan dah puas aku selongkar peti besi ni..
memang kurang pun...bukan sikit banyak la juga!

last2 aku suruh budak2 ni naik atas...biar aku kira sorang2!
bila dah duk sorang2....mulut lahanat ni pun start la maki hamun!
elok je aku buka semula peti besi tu,
nah! tuu dia! hahhahhahhaha...duit yang aku cari tadi, elok je duduk atas tu..
aku panggil sorang staff aku turun bawah..
"ani, cuba ko kira lagi sekali duit ni..."
"cukup la bang, kan semalam dah kira memang cukup"
"bih 2 yang tadi aku kira ngan ko tu, cukup ke tak?"
" enda cukup ba..mana datangnya duit ni? aku takut la bang pian"
mencicit lari naik atas....aku gak yang kena tinggal sorang2.

masa bertugas kat times square dulu pun macam ni juga..
malam kira ok, pagi kira kurang...
petang kira ok, malam kira kurang.
sampai aku suruh budak2 tu susun duit tu atas lantai ikut nilai masing2...
bila check cctv mmg takde sapa pun usik duit dalam tu...
last2...
"masuk balik duit tu dalam peti..esok pagi je kira"
sambil tu dok membebel sorang2..sampai staff aku cakap aku suka membebel macam mak nenek..
bior ler macam mak nenek pun......kalau x cukup yang membayornya aku! bukan korang2 semua!
esok pagi, staff pagi kol.." semalam abang x masukkan duit dalam plastik ke?"
"cukup x duit dalam peti tu?"
"cukup..."
"ok..." sambung tidur....hahhahhha cukup pun!

pas tu bertugas kat central market, pun mcm tu....macam biskut..kejap ada kejap xde..
tapi ALhamdulillah...duit tu x hilang tapi mcm tu la.....bergurau pulak dia!
satu petang tu hujan lebat....patutnya aku dah balik tapi kena la tunggu hujan reda..
sementara tunggu hujan reda, aku ingat dah 100 kali aku tawaf dalam kedai tu...
sampai staff aku halau aku p duduk kedai mamak...panas telinga diaorang kena marah! muahahhahhha..
aku bukan marah.....itu semua nasihat!
kalau aku x nasihatkan korang..
nanti telinga aku lak yang bernanah kena laser ngan oragn atasan yang kaki ampu dan kipas tu...
aku mana la pandai kipas2 ni....
aku marah, aku santau je! muahahhhahhaha (santau tu haram disisi agama islam!)

bila aku berjalan dari 1 gondola ke 1 gondola...(gondola tu semua paras bahu aku je)
bila nak sampai ke gondola yang last sekali..kat hujung gondola yg aku jalan tu.
aku terpandang sorang 'mamat' ni dok senyum sambil berjalan ke arah opis..
dalam hati, sapa lak mamat ni? aku pun senyum la juga...nak kata promoter or supplier dah lepas opis hour..
bila aku dah lepas gondola yang last tu..aku pandang kearah pintu opis..
x nampak pun mamat tu kat situ....aku jenguk kedalam yang ada si MOk je tengah susun paperwork.
aku tanya kat Pali, "li, mana mamat yang datang tadi?"
"mamat mana?"
"xkan ko tak nampak? dia lalu tepi ko tadi, pendek2 mcm mat pet"
(aku petik je, sbb pali mmg tengah buat keje kat gondola yang last tadi)
" biar betul ko chif?"

aku jerit kat sorang staff lagi. si wan.."wan! pintu!"
(signal calling aku kalau ada pencuri masuk kedai, so staff akan stand by kat pintu sambil pegang cota! hahhahhaa...
best pukul pencuri ni! pernah sekali, kitaorang kejar pencuri sampai kotaraya tapi pencuri tu x jumpa la, lesap!...
so kita orang sambung main pool setable kat atas tu.....hahhahha)
aku ngan pali pun berpecah, pusing 1 kedai...
si wan pas keje 'jaga' dia kat jaga nepal yang baru balik dari toilet..
"apa? apa? mana pencurik?hahahha..." si wan sengal ni datang ngan kelam kabut seluar mr bean dia tu...hahhahha
" dia ni la! kata nampak pencuri!"
"aku x kata pencuri pun...aku cakap mamat pendek2 je"
3-3 lari masuk dalam opis, replay cctv..

mmg nampak dalam cctv tu aku stop and senyum ke arah kiri aku..dalam cctv tu pun nampak pali tengah buat kerja..
mamat tu kompom x nampak....tapi kat sebelah pali (tempat yg sepatutnya mamat tu lalu) lantai tu nampak lain, kabur..
nampak mcm ada 1 entiti yang agak transparent lalu kat situ..
so...bila aku tunjuk tu...baru la diaorang tergamam, si MOK dah bising2 sebab malam tu yang closing semua gegerl..
bila dah nampak tu, baru dia orang sibuk nak replay slot yang lama2 yang aku tunjuk kat dia orang....
padan muka..itu hari aku tunjuk 'benda' hitam yang dok terbang lalu depan cctv tu, korang kata lalat terbang lalu depan lense la..

aku tunjuk benda putih terbang kat depan cctv , korang kata "habuk tuuuuu...."
skang dah nampak....padan muka!

satu petang tu, aku tengah buat keje kat opis tu, ngadap pc...
kat hujung opis tu tempat khas kitaorang makan dalam opis..
bukan selesa sangat pun, belakang kotak2 je..patut x boleh makan dalam opis...
tapi kalu suruh makan kat luar, selalu aku terlajak sampai 2-3jam....hahahhhahha
sebelum2 tu aku dah pesan kat budak2 ni, lepas makan kemas...
jgn tinggalkan sisa-sisa makanan..tulang2 semua terus buang ke tong sampah alam flora tu..tapi korang degil!
aku terdengar la bunyik something bergerak2 kat situ..dari celah kotak2 tu..
aku nampak ada pompuan nampak gaya tengah khusyuk makan..kruup! kraap!..
aku kata pompuan sebba aku nampak rambut dia yang panjang tu je..
bila aku tengok kat monitor cctv aku, tempat tu agak terhalang..
nak kata staff, semua staff aku pakai tudung. nak kata amoi merchandiser ..
amoi yg rambut panjang yang selalu aku paw teh ais tu pun dah balik!

last2 aku amik stapler....bismillah..aku baling kearah benda tu...
aku dah tak nampak pun benda tu...bunyik pun xde!
kalu orang mesti dah menjerit terkejut..
bila si pali masuk opis nak filing paperwork, dia tanya mana stapler..
"aku dah campak!" sambil tunjuk pakai mulut je..
"rosak ke?"
"x leh pakai..x rosak pun"
dia pun gigih la p kutip stapler tu..
"sapa yang makan x buang ni? sengal la!"
aku pun bangun la tengok....tulang2 ayam budak2 yg makan lunch tadi bersepah atas kotak tu..
dalam kepala aku...aku terbayang 'dia' tengah jenguk kitaorang dari tingkat atas pintu tu...

esoknya aku cerita kat budak2 ni...sambil tu si wan replay balik scene yang aku baling stapler tu...
mmg nampak kotak yang atas sekali sebelah pintu blakang tu bergerak mcm kena langgar...
mungkin benda tu kelam kabut keluar sbb terkejut kena baling ngan stapler....
lepas tu..sapa makan cepat2 buang dalam tong sampah..
tu pun aku yang dipersalah kan...
"tu lah bos! yang bos p buat (kaler) mata camelia (poster iklan pantene kot) tu kaler merah watper?
saya nak buang sampah mlm2 pun takut!" kata2 ikhlas dari si as..pengkid yang comel!