There was an error in this gadget

Tuesday, June 21, 2011

Hahahaha....ada hantu!


Sebulan lebih yang lepas, gue ada pergi menghantar anak buah gue masuk hostel di jalan pudu. Apa kenamanya hostel tu? Fatahna Courts....

masa loading beg2 kain baju dia kat dalam bilik tu, gue dah perasan dah ada 'awek' cantik dok tenungn gue dari penjuru pintu bilik air dan tingkap luar.

Sekali imbas je, sebab tak puas hati gue pergi ke arah toilet tu, takut ntah2 ada orang betul ke tidak...memang kosong. time tu semua student baru masuk mendaftar dan anak buah aku and few of the student yang paling terawal sekali masuk dalam bilik tu. Gue berseloroh ngan anak buah gue yang laki,

"Bad! ko ada rasa apa2 tak? esok2 mau kena histeria budak2 dalam bilik ni...hahhahaha"

"bior je su! bagi derang rasa sket..ko nampak apa su?"

"tu dalam bilik air, ni kat tingkap ni dok bertenggek sekor...x nampak?"

kemudian anak buah aku yang pompuan ni kuar...

"su! ijah dengar su cakap apa tadi....soh la dia pergi su! kang orang kena histeria macam mana?

"tak de maknanya ko nak kena histeria....dia kaco ko aku tampor dia! sebab aku nampak dia dulu..sapa soh dia tunjuk muka depan aku! hahhaha...jangan takut la ijah! dia x berani nak kaco ko...tu budak kurus ngan budak gemuk tu kompom mesti kena nanti....hahhahha"


selang 2-3 minggu lepas tu, aku amik si ijah datang umah sebab nak jumpa baby baru. Dalam keta tu dia cerita...2-2 budak tu mmg dah kena kaco dan ada yang kena histeria....dan penampakan serta tempat yang derang nampak tu sama ngan mana dan apa yang aku nampak sebelum tu..

Gue tanya si ijah, dia ada nampak apa2 x? dia cakap xde. pergi toilet 3-4 pagi pun selamba je..sebab nak tutup paip air yang terbuka sendiri dan budak2 lain takut nak tutup!.. gue pesan kat ijah supaya bagitau kat budak2 yang lain, jaga kebersihan..jangan buang/simpan sanitary pad yang kotor dalam toilet tu lama2, jangan campak keluar dari tingkap belakang tu, jangan duk bilik tidur sorang2 lagi time lepas asar. jangan simpan sisa makanan lama2 dalam umah tu...so kiranya...jaga lah kebersihan umah tu elok2!

Si Ijah dok tanya kat aku kenapa dia tak nampak dan tak dikacau mcm kawan2 dia...

aku tanya...kalau nak no problem!...boleh di urus!..sekali dia ckp x nak...hahhahahha..

ai! ingatkan gue punya 'senses' dah hilang....rupanya ada lagi....alhamdulillah! hahhahahah...






Monday, May 30, 2011

Tanam Uri....

Alhamduillah....baby boy..lahir dengan berat 3.65kg..cadang nak letak nama Muhammad Imam Qusyairi tapi maybe letak nama Muhammad Khalil Qusyairi..



berkenaan dengan adat istiadat tanam uri ni..ni adat nusantara kot..skang sapa yang ada duit banyak...dah x yah nak tanam2..simpan je dalam stemcell bank tu...berguna gak untuk masa depan..





" Mula-mula uri itu dibasuh bersih sehingga tiada darah yang tertinggal. Kemudian tempurung kelapa yang dicuci luar dan dalam dijadikan bekas mengisi uri itu.Tempurung yang telah berisi uri itu perlu dibungkus dengan kain putih dan diletakkan di dalam lubang yang digali di halaman rumah.Sebelum lubang dikambus, dietakkan paku, jarum dan asam keping yang diikat bersama dan ditanam sekali. barangan itu merupakan simbolik melindungi uri daripada dihurung ulat di dalam tanah. Tidak habis di situ, tradisi diteruskan dengan menghidupkan bara api di permukaan tanah tempat uri ditanam.Ia dipercayai mampu mengelakkan bayi mengalami kembung perut dan menangis sepanjang malam.Mereka percaya uri yang ditanam mempunyai ‘hubungan’ dengan kehidupan bayi yang baru lahir.Selain itu, uri akan dibungkus menggunakan sarung bantal terpakai dan sebatang paku. Amalan itu dipercayai akan mengurangkan masalah bayi menangis malam.

Namun begitu, penceramah bebas, Datuk Daud Che Ngah menolak perkaitan antara penanaman uri dengan masa depan atau nasib seseorang.Tiada kaitan antara kehidupan seseorang dengan uri wanita selepas bersalin.Namun, seelok-eloknya uri itu diuruskan dengan penghormatan yang tinggi,Katanya, uri memang perlu dibersihkan dengan air asam dan garam bagi menghilangkan bau dan kekotoran yang terlekat padanya agar tidak diselongkar oleh haiwan buas.Tambahnya lagi, uri adalah sebahagian daripada jasad manusia dan sepatutnya perlu kembali ke tempat asalnya iaitu tanah.“Uri dan manusia datang daripada tanah dan perlu kembali kepada tanah,” katanya merujuk kitab Tanbihul Ghafilin.Beliau turut memberitahu, bacaan ayat-ayat suci al-Quran yang mengiringi upacara penanaman uri boleh dilakukan untuk memperoleh keberkatan. - adat tanam uri "






kalau kat kampung2 dulu, seingat gue... uri ni biasanya akan ditanam kat bawah umah ( kampung gue dulu2 semua rumah bertiang tinggi) dan ada juga yang ditanam diperdu pokok pisang..ada juga sesetengah orang kampung yang tanamkan anak kelapa kat atas tempat uri tu...senang nak kira umur anak ikut ketinggian pokok kelapa (haha) dan juga nak 'tengok' kesuburan atau kesugihan rejeki anak mereka ikut kesuburan pokok kelapa tersebut.



masa nak tanam uri ni, kena jaga tangan kita...kalau bapaknya pegang/jinjing uri tu pakai tangan kiri...nanti anaknya kidal...



bagi uri (telah dibersihkan) yang ditanam biasanya akan dipasangkan dimar pada waktu malam selama 7 malam dan diletakkan duri daun mengkuang (skang mana nak cari daun mengkuang, nak beli tikar mengkuang p je central market! so letak paku je)...




ada yang cuma letakkan duri tu atas tanah atau dililitkan pada serkap ayam..tujuan dipasang dimar untuk mengelakkan uri tersebut sejuk atau takut ada anjing liar korek tanah tu...duri mengkuang pulak untuk mengelakkan uri di curi atau dikacau oleh makhluk2 halus, terutamanya hantu penanggal yang suka makan uri bayi...baik untuk kecantikan kulit muka beliau..bila dia nampak duri tu, dia jadi takut sebab x nak tali perut serta organ2 lain tangle ngan duri tersebut..




kalau jaman dulu, kalau tanam uri ni, kalau lahir malam, malam tu juga kita tanam...ngan torclite ngan dimar..seram gak! walaupun bawah rumah sendiri..jiran sebelah umah tu dulu (duluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu) , lepas je tanam uri...derang naik la nak tengok baby n wife....tetiba terdengar bunyik pompuan menjerit and benda berlanggar2 bawah umah...terkejut semua yang ada atas umah tu...termasuk la mbah paijem (bidan) tu...bila turun bawah tengok serkap ayam tu dah terpelanting jauh tapi tanah tu elok lagi....dengar la bunyik penanggal tu dok nangis atas pokok kekabu tu...so percubaan nak dapatkan uri tu gagal lah...hahha




so mlm tu juga mbah paijem buat pagar sket kat kawasan umah tu....dan kain2 bekas2 darah tu pun ditanam malam tu juga...sbb tau benda tu akan repeat!




kalau ikut kata kawan aku yang duduk kat mesir tu...uri2 ni derang x tanam pun...main campak dalam sungai nil je....wallahualam!




pasal benda agah2 tu..mcm2 pendapat ada...ada yang kata nampak hantu setan..tapi ikut kata sorang ustaz ni, ni semua gangguan jin yang dok mengacah budak tu..dan ada juga yang kata tu gangguan 'kakak'/kembar/uri dia tu....ada juga yang mengatakan baby tu tersenyum sebab dutunjukkan balasan syurga kalau dia pilih jadi ahli syurga dan muka masam/takut/meluat sebab ditunjukkan balasan neraka jika dia pilih jadi ahli neraka dan muka series gaban sebab ditunjukkan segala beban dan masalah dunia yg bakal dia hadapi..wallahualam sebab pakar2 baby pun x leh nak jawab...secara saintifik tu semua ...tindakan refleks baby nak control motion and reaction dia...




kalau uri bayi laki biasanya ditanam jauh dari umah (perdu pokok pisang) sbb tak nak nanti besar jadi pemalas! nak duk kat umah je!..kalau pompuan dekat bawah umah sbb xnak nanti besar jadi minah rempit, kuar malam2!

Tuesday, May 10, 2011

Kayu Mantul

Cerita pasal kayu ni, teringat dulu masa balik kampung jumpa Wak Sarip (hahhaha…Bro Mie, ingat x?) bertanyakan pasal sejenis kayu ni yang mengikut kata bijak pandai kayu mantul (bukan mentul! Kalau mentul2 tu lain jadinya!) ni boleh dijadikan azimat atau tangkal atau barang tempelan untuk mengelakkan diri dari terkena sihir dan pebuatan hasad dengki orang..dengan cara memantulkan semula benda2 jahat tu kepada si pengirim..

Setelah 2-3 kali bertanyakan pasal kayu ni, Wak Sarip yang mula2 mengelat nak bagitau…..last2 dia tanya kat aku…(setelah di translate dari bahasa jawa)

”kok di takon2…mana ko tau pasal kayu ni? Sapa yang bagi tau?”

“ada la wak…’kawan’”

“banyak la ko punya kawan, wak kalau ko saja nak tanya2 ni wak malas nak jawab..nanti ko cakap mengarut! Tapi sebab ko dah banyak tanya wak pun nak bagitau..si mantul ni dah datang kat wak minggu lepas lagi..wak pun heran, tak order kok datang, bila dimintak2 x jugak datang….”

“…………”

“seng ngomong kuwi wong e koyo opo? Lanang opo wedok?”

“wong wedok wak, ayu tenan…pipi ne mentul-mentul! hahahhhahhahha”

Masa tu gue mimpi ‘awek’ tu datang, masa kat kampung..time tu tertidur kat bawah rumah..tetiba lak dia ni duk kat kerusi plastik yg selalu bapak aku duduk sambil ngelenteng rokok petang2..rasanya banyak benda yang dia dok sembang tapi 2-3 point yang ingat…antaranya kayu mantul dan lagi 1…hahhaha…rahsia!

Dia sembang pun sama je mcm orang2 biasa Cuma yang aku dok perhatikan betul2 tang kerongsang kat baju dia tu…macam menarik betul, seakan-akan mutiara embun tapi cantik mcm mother of pearl.

Opss………….harith ajak p 7e jap..dah janji dari lepas Isyak tadi…………..

Yang aku peliknya time dia panggil nama aku tu mcm best je (kat kampung aku ada 2 nama, sedulur belah bapak panggil lain dan sedulur belah emak panggil lain)…mcm dah lama kenal lak, masa mula2 dia tegur tu aku ingatkan bibik aku yg datang..

“kapan balik yan?”

“pagi tadi…….(terkejut bila tengok akak/makcik/awek tu 1st time jumpa kan..lagi pelik sebab dalam mimpi leh terkejut! hahhahha)”

Bila dah pandang muka dia tu, langsung dah tak boleh bersuara dan bergerak…terpaku, terpesona…takut!!!!!! Tu yang gue pusatkan mata gue menghayati kerongsang mutiara tu, kang pandang tempat lain yang mentul2 tu..mau makan penampo lak! Nampak dah berumur tapi ……hahhahhahhaahha..bila dia cakap tu..suara dia x mcm dia duduk depan aku…kejap kuat, kejap slow, kejap kat depan , tepi , belakang…mcm surround system.

Ada la dia cakap dia dari mana dan lain-lain, cakap aku ni selalu tak berhati-hati (ora awas), cakap main lepas..benda2 mcm tu la…tapi kalau sekarang orang tanya aku, apa lagi dia cakap? Mmg aku tak ingat! Aku rasa benda-benda macam ni bukan semua kita boleh ingat..atau mmg sengaja tak nak aku ingat kot? So selepas cerita serba sikit pasal mana aku tau pasal kayu tu kat Wak Sarip, dia pun amik bekas rokok gulung dia tu..dia keluarkan 2 potong kayu putih sebesar duit 10sen, tebal sikit dari duit 50sen.

Bau kayu tu seakan bau kayu cendana putih tapi x la kuat sangat mungkin sebab dah bercampur ngan bau cengkih ngan tembakau Wak Sarip, walaupun dah dibalut ngan kertas timah rokok…hahahha..

“nah! Ni ada 2..tapi 1 bukan ko punya. Aku pun x tau sapa punya, wak tolong simpan je ni..tapi ada pengerasnya..bukan wak suka2 mintak..kalau x cukup duit bayar setengah dulu tapi kayu ni wak simpan dulu”

Dalam hati..mampus! kompom beratus2 ni…” berapa wak kalau nak tebus?”

“tiga puluh ringgit suku…..”

“ooo…..sekarang2 gak aku tebus wak!”

“nanti dulu…sebelum tebus, wak nak buang ‘budak’ yang melekat kat bahu ko ni dulu..”

“apa wak??? Budak melekat?”

“ loh! Ko x perasan ke? Ni kalau wak tengok dah dekat 2-3 bulan ni..dah ‘berakar’..kalau lama2 mau senget bahu ko nanti”

memang la bahu kanan aku ni pun dah sebulan 2 asyik sakit berdenyut2! Kadang2 rasa sengal dan lenguh mcm buat weightlifting 1000 kali, mmg asyik makan ubat tahan sakit je wak! Mana la aku tau ada benda melekat. Seperti biasa wak tu ‘tarik’..nampak mcm slow je dia genggam dan rentap, tapi rasa karen dia sampai ke hujung kaki!

Aku tanya wak tu, mcm ne benda tu boleh melekat?

“ko ada pergi tempat2 x senonoh ke kat kolompor sana?” “mana adaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…………”

celaka betul! Baru aku teringat, 2-3 bulan lepas, aku ada pergi kedai urut thai kat kepong tu..kedai urut tu x tau la betul ke tak tapi aku temankan bos aku urut kaki je..pas tu bagi ikan kecik2 tu makan kulit kaki….itu jeeeeee!

Lepas tu aku dah serik nak p urut2 kaki kat tempat2 mcm tu…rupanya siap bagi extra hantu..bukan extra service!! Mula-mula aku ingatkan sebab effect aku urut kaki tu…kan saraf kita semua tertumpu kat tapak kaki kita..lama2 makin2 sakit, makin sakit…ponstan tu aku kunyah macam kuaci je..lepas settle ngan wak tu..bahu aku rasa ringan..mcm ada 1 beban yang hilang tiba2..petang tu banyak gak yang aku korek2 dari wak tu…tapi bukan bab ilmu dan amalan…..Cuma cerita2 biasa je..

Friday, May 6, 2011

GONDORUWO....sambungan

lepas beramai2 solat isyak berjemaah (masa tgh solat tadi dari dlm rumah dengar kat luar tu berangin2 mcm nak hujan, bila keluar cantik je bulan kat langit tu) kitaorang pun kembali ke posisi menyandarkan diri kat beranda tu...kali ni aku cari port yg agak selamat...dekat ngan pintu.

"botak! ko p tambah bara ni kejap" tu...dia! aku gak kena, walhal budak 2 ekor ada je kat sebelah dia...bara tu bukan la jauh sangat..kat luar tepi beranda tu je bawah pokok mangga...tadi mula2 wat unggun api..bila aku kodek2 bara kayu tu masuk dalam bekas...FUUHH!! angin kuat lalu tepi aku, mmg kuat la sampai terbang sisa2 bara api tu...semangat!semangat!..pelan2 aku u-turn..

"hahahah...amacam kena? ko ingat ko duk jauh2 boleh lepas?" dalam hati memang menyumpah, hantu punya org tua ni...saja nak dajal aku rupanya! "ji, ko jaga anak2 ko jgn duk tepi tingkap, setan ni nak main kasar ni" anak2 bro meji ni mmg dari tadi dok ngintai kat tingkap tengok kita orang...tak sampai seminit pun..dum! dam! dum! dam! bumbung rumah tu kena baling ngan kulit durian ngan sabut kelapa...tau kulit derian sebab ada 1-2 jatuh depan beranda tu...bro meji kata benda tu baling dari belakang umah sebab sampah2 tu mmg ada kat tepi pokok bidara tu..kalau ikut jarak...agak jauh gak..kuat tul dia baling!

"ji, anak2 ko ada pergi main2 kat tapak umah lama tu x?" "ntah aku tak tanya la pulak! Aciiiiiiiiiiik! meh sini jap!" lepas soal siasat dan diugut kena ikat kat pokok mangga depan umah tu, si acik ni terketar2 .....cepat2 bro shukur pegang ibu jari dia...

"aheeeeeee aku x kacau ko!! dia yang amik barang aku!!!"
" sapa yg amik barang ko? cuba cakap! dia ni budak lagi la bodoh! mana dia tau tu barang ko! "
" aku x pedulik! dia yang amik!! kalau dia x bagi mcmmana aku nak balik?? aku dah sayang dia!!heeeeeeeeeeh.."
" apa yg dia amik? cakap!!!tuan ko mana? biar aku sepak2 tuan ko skang!!" "heeeeeeeeeeeeeeeeeh....cincin! cincin bini akuuuuu...cepattttt!!"

Untuk mengelakkan apa2 x elok kat si acik ni, bro shukur n bro ji cepat2 pulihkan semangat budak tu...sedar2 je dia terus nangis ..."takut! takut! dia nak cium acik (gegerl)" bila wife bro ji tanya budak tu elok2 bukan style nazi mcm bapak dia..baru dia p tunjuk sebentuk cincin belah rotan dalam sarung bantal dia..sekali lagi budak ni kejang2 satu badan! sekali lagi di pulihkan..rupanya dah seminggu budak ni jumpa cincin tu, siap cuci bersih2 simpan dalam bantal..mlm2 baru pakai sebab takut mak bapak dia nampak..lepas tu baru dia cerita..malam2 ada 'abang' peluk n temankan dia tidur, sembang2..tapi kalau nak pagi dia cepat2 nak balik..nak pergi masjid (celaka punya hantu!ayat power! berlagak alim pulak)

"oo..patut la aku tengok anak aku ni mcm x cukup tido je...kenapa la aku ni leh x nampak sebab apa!! cam ne ni kor?" "mcm ni jelah...dia ni x nak apa, bini dia dah lama mati tapi dah perjanjian dia kena duk dalam 'rumah' tu sampai berkarat terputus jadi dua baru dia leh cari bini lain...x pe boleh settle ni" x lama lepas tu..." jom! amik torch lite..buat sampan...kita hantar dia balik kampung!" so bergeraklah kitaorang cari upih kelapa (orang jawa panggil mancung), amik tanah sekepal (letak cincin tu dlm tanah)...

Tanpa banyak soal, jam 11.45pm tu kita orang bergerak ke pantai morib....dalam keheningan malam tu..belayar la sampan upih tu ngan hantu2 tu sekali ditelan kegelapan malam...lepas tu ingat nak balik KL terus, tapi apakan daya..wife bro ji dah awal2 masak itik masak kicap ngan sayur lemak nangka...so balik umah bro ji semula! hahahhhahha..

Masa lepas makan tu baru abg shukur cerita apa yg dia sembang ngan hantu tu tadi...mmg betul species Gondoruwo bukan hantu raya tapi ni dah dibela ngan bekas jiran bro ji ni dulu, laki dia yang bela..laki ni ada 2 bini, ngan bini yang kat banting ni ada anak tiri sorang...tapi laki ni selalu balik umah bini tua...bila dah gaduh2 nak minta cerai! mana boleh tinggal janda bergetah..dia upah la hantu ni sebagai ganti dia kalau2 dia x balik banting sbb x nak janda ni cari laki lain...lama2 janda ni pun makin teruk (sakit)...bahana terlalu selalu buat hubungan ngan hantu ni..rupanya dia pun tau tu bukan laki dia..tapi dah super sedap...layan je la!

Then dia lak buat perjanjian ngan hantu tu (untuk selamatkan orang lain), katanya kalau dia mati nanti hantu tu x leh ikut suami dia atau cari pompuan lain sampai cincin tu berkarat dan terbelah dua...punya la setia hantu tu duk dlm cincin tu sebab sayangkan janda tu.

Sampai rumah tu x tau la terbakar ke dipindahkan ngan anak janda tu ke...sampai la anak bro ji tu terjumpa atas tanah, dibersihkan dan dibawa balik..so hantu tu pun yg tengah gersang kononnya nak 'bela' budak tu sampai besar untuk dijadikan bini (time tu acik baru darjah 3). Di sebabkan emas sejenis logam yg x leh karat...so abg shukur hanyutkan la hantu tu ke tengah laut biar dia duk diam2 dalam tu..x kacau orang...sapa yg jumpa nasib la! HAHHAHHAHAHHA.......

sekian....punya lama aku type sampai kerja aku yg nak submit esok pun x siap lagi!!!!

AAAAAAAAAAAAAARRGH!!! hantu punya hantu!

GONDORUWO....

Teringat dulu masa jaman2 aktif, aku, abang shukur and the geng pergi ke satu lokasi di banting atas jemputan seorang sahabat lama abang shukur.. Dikesahkan Maji or Meji ni mengambil keputusan untuk duduk di kampung selepas anak2 dah habis sekolah, sebelum ni bro ni tinggal di AU3. Atas faktor kewangan dan sara hidup yg tinggi (kena vss), dia terpanggil untuk mengusahakan tanah kampung peninggalan arwah mak bapak dia...

bro ni pun nak kata x terer, dia pun terer la juga...takat hal kecik2 dia boleh kawtim tapi kalau dah sampai minta bantuan....bukan xde orang2 terer kat kg tu tp diapun baru je sebulan 2 duk situ...mana nak kenal sgt jiran tetangga...sebelah lot dia tu pun ada tangga je....rumah dah xde (tapak rumah tinggal). Bila sampai je rumah bro tu, tenang je rasa suasana kampung...bila dijemput masuk dalam umah pun tenang je....nyaman je...aku pelik kata ada gangguan tapi xde rasa apa2 pun..

so lepas lepak2, minum2...abg shukur bersuara "ji..tangki taik umah ko pecah ke? hehhehehe" "ko jgn main2 kor...setan ni la yg dok kaco aku ni..meh aku tunjuk" pergh!!..time tu baik punya bau telur tembelang menusuk kalbu....kita orang pun bergerak ke belakang umah..." ko tengok! semalam aku dah suruh anak aku buang, ni dia letak balik! *#@$!" tu....dia bangkai kucing dah berulat dan berlendir..mcm dah kena telan ngan ular sawa lepas tu dimuntahkan...loya tekak bila tengok lama2!

"ko tengok anak2 pokok pisang aku! habis jahanam! celaka punya setan!" ada la dekat 4-5 anak pisang tu patah setengah terkulai mcam kena karate..sesambil kitaorang berjalan2 kat kebun belakang umah tu...pelan2 bulu roma meremang, sampai je kat pokok bidara besar tu...aku dah rasa mcm stone! mamai...kacau ni! "bang! dia main kasar ni....rasa nak pitam ni" "ko tahan dulu botak...kat sini dia duduk (pokok bidara) kat situ je..nampak x kat atas tu?"....hahahha...series aku x nampak apa..si acad ngan jef beriya gak mendongak cari benda tu..x tau la nampak ke tak..."kor..aku nak tebang pokok ni, bukan ada hasil pun..tanam deyan lagi bagus..ko settle la malam ni gak"

lepas maghrib tu...ramai2 kitaorang melepak kat beranda bertemankan bara kemenyan ngan air teh 'o' panas sebaldi....shukur start proses fuh! fah! fuh! fah! seperti biasa aku, jef ngan acad jadi bekap, baca apa yg patut non-stop ayatul kursi dlm hati..buat pagar! lepas 15 minit berlalu terdengar bunyi mcm ada benda bersayap mengepak terbang dari belakang umah melintas bumbung beranda tu....cuak? mmg cuak....kalau dengar bunyi je dah boleh agak benda tu besar mana..mmg cuak..mana tau kalu dia landing kat laman depan kitaorang tu...x ke nanya!

"ha! lari pulak! tadi kata kuat sangat....." "kenapa ko x kejar kor" diaorang sempat gak wat lawak...aku nak nengok ke luar gelap tu pun senget2 bijik mata. "korang jgn berenti!" shukur bangun pas tu turun kat tengah2 laman...dekat seminit 2 dia bediri tegak...lepas tu bagi 2-3 penumbuk ke depan...dengar la dia jerit "haq! haq!" bila nampak dia susah payah mcm tarik something..bro meji pun azan kuat2! "ko cepat sangat ji! x sempat aku nak tangkap dia dah lari..." "besar ji...rileks jap...kang mlm kang dia balik sini gak..bg can dia panggil geng2 dia dulu" hahhahhhahahha..."korang rileks dulu tp jgn sampai putus zikir, ganti2..korang nampak x mende tu?" taakkkkkkkkkkkk..............

lepas abis sebatang rokok n secawan teh 'o'...."bang! tadi tu apa? gondoruwo ke?" "taik ko botak! kata x nampak, cerita sket apa ko nampak" "sy x la nampak ngan mata bang tapi sy nampak la..punya la besar hitam..muka macam kelawar ngan gigi berterabur, rambut mcm bob marley..tadi tu masa abang tarik rambut dia siap jengil2 mata merah " "ko ni pasal hantu2 jawa tau je...lain kali ko bagi 'mata' ko ni kat 2 ekor ni..bagi derang tengok!" "apahal lak kena mengena ngan jawa?"

Bersambung................

Saturday, January 1, 2011

cublek-cublek suweng



Cublak-cublak suweng
suwenge ting gelenter
Mambu ketudhung gudhel
Pak Gempong lera lere
Sapa ngguyu ndelikake
Sir sir pong dele gosong
Sir sir pong dele gosong

Kelibat

kenapa lah aku suka buat cerita-cerita mcam ni time dekat-dekat maghrib, kul 3-4pagi.....
saja cari pasal?padan lah muka aku!
baru je tadi nak curi2 masa type cerita ni, tegah dok mengenang cerita2 lama....
ZASSS.....bayang2 hitam secara sopan lalu atau kepala aku...
sebab nak kata lampu kalimantang ni berkelip...mesti dia berkelip2
tapi ni bayang2 benda tu nampak bergerak lalu kat meja pc dan lantai opis ni..

opis ni lokasi dia kat bawah tanah..ala2 basement opis la..
2-3 hari lepas staff aku mencicit lari naik tangga sebab dia kata shelving kat bawah ni tetiba je bergegar..
2-3 minggu lepas, duit dalam peti besi ni tetiba je kurang..
malam sebelum balik staff yang bertugas dah kira ngan saksi..semuanya cukup
esok pagi aku kira kurang pulak...
dah puas aku tanya semua orang dan dah puas aku selongkar peti besi ni..
memang kurang pun...bukan sikit banyak la juga!

last2 aku suruh budak2 ni naik atas...biar aku kira sorang2!
bila dah duk sorang2....mulut lahanat ni pun start la maki hamun!
elok je aku buka semula peti besi tu,
nah! tuu dia! hahhahhahhaha...duit yang aku cari tadi, elok je duduk atas tu..
aku panggil sorang staff aku turun bawah..
"ani, cuba ko kira lagi sekali duit ni..."
"cukup la bang, kan semalam dah kira memang cukup"
"bih 2 yang tadi aku kira ngan ko tu, cukup ke tak?"
" enda cukup ba..mana datangnya duit ni? aku takut la bang pian"
mencicit lari naik atas....aku gak yang kena tinggal sorang2.

masa bertugas kat times square dulu pun macam ni juga..
malam kira ok, pagi kira kurang...
petang kira ok, malam kira kurang.
sampai aku suruh budak2 tu susun duit tu atas lantai ikut nilai masing2...
bila check cctv mmg takde sapa pun usik duit dalam tu...
last2...
"masuk balik duit tu dalam peti..esok pagi je kira"
sambil tu dok membebel sorang2..sampai staff aku cakap aku suka membebel macam mak nenek..
bior ler macam mak nenek pun......kalau x cukup yang membayornya aku! bukan korang2 semua!
esok pagi, staff pagi kol.." semalam abang x masukkan duit dalam plastik ke?"
"cukup x duit dalam peti tu?"
"cukup..."
"ok..." sambung tidur....hahhahhha cukup pun!

pas tu bertugas kat central market, pun mcm tu....macam biskut..kejap ada kejap xde..
tapi ALhamdulillah...duit tu x hilang tapi mcm tu la.....bergurau pulak dia!
satu petang tu hujan lebat....patutnya aku dah balik tapi kena la tunggu hujan reda..
sementara tunggu hujan reda, aku ingat dah 100 kali aku tawaf dalam kedai tu...
sampai staff aku halau aku p duduk kedai mamak...panas telinga diaorang kena marah! muahahhahhha..
aku bukan marah.....itu semua nasihat!
kalau aku x nasihatkan korang..
nanti telinga aku lak yang bernanah kena laser ngan oragn atasan yang kaki ampu dan kipas tu...
aku mana la pandai kipas2 ni....
aku marah, aku santau je! muahahhhahhaha (santau tu haram disisi agama islam!)

bila aku berjalan dari 1 gondola ke 1 gondola...(gondola tu semua paras bahu aku je)
bila nak sampai ke gondola yang last sekali..kat hujung gondola yg aku jalan tu.
aku terpandang sorang 'mamat' ni dok senyum sambil berjalan ke arah opis..
dalam hati, sapa lak mamat ni? aku pun senyum la juga...nak kata promoter or supplier dah lepas opis hour..
bila aku dah lepas gondola yang last tu..aku pandang kearah pintu opis..
x nampak pun mamat tu kat situ....aku jenguk kedalam yang ada si MOk je tengah susun paperwork.
aku tanya kat Pali, "li, mana mamat yang datang tadi?"
"mamat mana?"
"xkan ko tak nampak? dia lalu tepi ko tadi, pendek2 mcm mat pet"
(aku petik je, sbb pali mmg tengah buat keje kat gondola yang last tadi)
" biar betul ko chif?"

aku jerit kat sorang staff lagi. si wan.."wan! pintu!"
(signal calling aku kalau ada pencuri masuk kedai, so staff akan stand by kat pintu sambil pegang cota! hahhahhaa...
best pukul pencuri ni! pernah sekali, kitaorang kejar pencuri sampai kotaraya tapi pencuri tu x jumpa la, lesap!...
so kita orang sambung main pool setable kat atas tu.....hahhahha)
aku ngan pali pun berpecah, pusing 1 kedai...
si wan pas keje 'jaga' dia kat jaga nepal yang baru balik dari toilet..
"apa? apa? mana pencurik?hahahha..." si wan sengal ni datang ngan kelam kabut seluar mr bean dia tu...hahhahha
" dia ni la! kata nampak pencuri!"
"aku x kata pencuri pun...aku cakap mamat pendek2 je"
3-3 lari masuk dalam opis, replay cctv..

mmg nampak dalam cctv tu aku stop and senyum ke arah kiri aku..dalam cctv tu pun nampak pali tengah buat kerja..
mamat tu kompom x nampak....tapi kat sebelah pali (tempat yg sepatutnya mamat tu lalu) lantai tu nampak lain, kabur..
nampak mcm ada 1 entiti yang agak transparent lalu kat situ..
so...bila aku tunjuk tu...baru la diaorang tergamam, si MOK dah bising2 sebab malam tu yang closing semua gegerl..
bila dah nampak tu, baru dia orang sibuk nak replay slot yang lama2 yang aku tunjuk kat dia orang....
padan muka..itu hari aku tunjuk 'benda' hitam yang dok terbang lalu depan cctv tu, korang kata lalat terbang lalu depan lense la..

aku tunjuk benda putih terbang kat depan cctv , korang kata "habuk tuuuuu...."
skang dah nampak....padan muka!

satu petang tu, aku tengah buat keje kat opis tu, ngadap pc...
kat hujung opis tu tempat khas kitaorang makan dalam opis..
bukan selesa sangat pun, belakang kotak2 je..patut x boleh makan dalam opis...
tapi kalu suruh makan kat luar, selalu aku terlajak sampai 2-3jam....hahahhhahha
sebelum2 tu aku dah pesan kat budak2 ni, lepas makan kemas...
jgn tinggalkan sisa-sisa makanan..tulang2 semua terus buang ke tong sampah alam flora tu..tapi korang degil!
aku terdengar la bunyik something bergerak2 kat situ..dari celah kotak2 tu..
aku nampak ada pompuan nampak gaya tengah khusyuk makan..kruup! kraap!..
aku kata pompuan sebba aku nampak rambut dia yang panjang tu je..
bila aku tengok kat monitor cctv aku, tempat tu agak terhalang..
nak kata staff, semua staff aku pakai tudung. nak kata amoi merchandiser ..
amoi yg rambut panjang yang selalu aku paw teh ais tu pun dah balik!

last2 aku amik stapler....bismillah..aku baling kearah benda tu...
aku dah tak nampak pun benda tu...bunyik pun xde!
kalu orang mesti dah menjerit terkejut..
bila si pali masuk opis nak filing paperwork, dia tanya mana stapler..
"aku dah campak!" sambil tunjuk pakai mulut je..
"rosak ke?"
"x leh pakai..x rosak pun"
dia pun gigih la p kutip stapler tu..
"sapa yang makan x buang ni? sengal la!"
aku pun bangun la tengok....tulang2 ayam budak2 yg makan lunch tadi bersepah atas kotak tu..
dalam kepala aku...aku terbayang 'dia' tengah jenguk kitaorang dari tingkat atas pintu tu...

esoknya aku cerita kat budak2 ni...sambil tu si wan replay balik scene yang aku baling stapler tu...
mmg nampak kotak yang atas sekali sebelah pintu blakang tu bergerak mcm kena langgar...
mungkin benda tu kelam kabut keluar sbb terkejut kena baling ngan stapler....
lepas tu..sapa makan cepat2 buang dalam tong sampah..
tu pun aku yang dipersalah kan...
"tu lah bos! yang bos p buat (kaler) mata camelia (poster iklan pantene kot) tu kaler merah watper?
saya nak buang sampah mlm2 pun takut!" kata2 ikhlas dari si as..pengkid yang comel!